dilluns, 23 de novembre del 2015

ICV VA SIGNAR EL MANIFEST “AMIANT ZERO A EUROPA” PERÒ VOTA EN CONTRA DE LA MOCIÓ “AMIANT ZERO AL PRAT”


El 4 de novembre hem presentat al Ple municipal la moció “Amiant zero al Prat” que ha estat rebutjada pels vots en contra dels grups ICV-EUiA i PSC, que formen l'equip de govern municipal. Els col·lectius que participem de la campanya “Amiant zero al Prat” i que vam elaborar i presentar aquesta moció volem fer algunes consideracions al respecte:
- La moció presentada recull i concreta les demandes del manifest “Amianto cero en Europa” que signa, entre d'altres, ICV. És a dir, reconeixen en aquest document el perill de l'amiant per a la població i demanen un Pla per desamiantar tota Europa però al municipi a on governen des de fa més de trenta anys i amb nombrosos recursos, es neguen a iniciar aquest Pla.
- Un dels arguments per rebutjar la moció ha estat que demanem al Ajuntament dugui a terme actuacions que no són competència seva. Que no sigui competència seva vol dir que l'ajuntament no té obligació de fer-les, és cert, però no vol dir que no les pugui fer si vol. Nosaltres estem d'acord en que cal canviar la normativa estatal en relació a l'amiant, però no en que no es pugui fer res mentrestant. Hi ha amiant en males condicions i a llocs molt sensibles del Prat que suposa un perill real per a la població i que s'ha de retirar amb urgència.
- Se'ns ha criticat el fet d'alertar sobre la presència d'amiant a dues llars d'infants del Prat i no haver especificat que es tracta de llars de titularitat privada i no municipals. És que els i les nenes que van a llars d'infants privades no han de poder estar, com tots els demés, lliures de l'exposició a l'amiant? També hem detectat amiant a un Institut públic del Prat. També ens dirà el senyor Duarte que no és municipal i per tant tampoc no és cosa seva?
- S'ha criticat als membres de la Plataforma d'Afectats per l'Amiant al Prat el fet de portar peticions que van més enllà de demandes laborals i que fan referència a salut pública. Els i les treballadores afectades per l'amiant també som pares i mares i també estem exposats per l'amiant que hi ha al nostre municipi. Segurament som més conscients dels perills que suposa l’amiant per a la població que els membres del govern municipal que han votat en contra de la petició de localitzar-lo i de fer un pla per retirar-lo.
- L'alcalde del Prat, en Lluis Tejedor i el tinent alcalde, en Rafa Duarte, han justificat més el seu vot negatiu a la moció amb atacs als col·lectius que la presentem que no pas amb arguments objectius. Especialment, en R.Duarte ha estat mostrat la seva manca de respecte cap a les persones que la presentàvem dient-nos que creu ni ens hem llegit el que demanem. La moció “Amiant zero al Prat” diu entre d'altres coses que “la OIT calcula que cada any moren mes de 100.000 persones al món com a conseqüència de la seva exposició al amiant.” Atès el vot negatiu del govern municipal i les respostes dels senyors Tejedor i Duarte som nosaltres qui dubtem si ells s’han llegit la moció o es tracta simplemente de manca de sensibilitat i sentit de la responsabilitat.
- Tot i que considerem que és insuficient i que la solució del problema de l'amiant passa per la seva retirada, des d'ICV-EUiA es va afirmar que sí estan disposats a dur a terme un mapeig per tenir localitzat l'amiant al Prat. Esperem que aquesta localització s'inicii l'abans possible i que també reculli informació sobre l'estat de les estructures que continguin amiant i per tant, sobre la seva potencial perillositat.
Nosaltres seguim lluitant per les reivindicacions plantejades a la moció i continuarem amb la campanya de recollida de signatures i fent actes de sensibilització i mobilització, perquè som conscients del perill que suposa per a la població i de que és necessari l’Amiant zero al Prat i a tot arreu.

Novembre 2015
Asociación Plataforma Afectados por el Amianto del Prat
Alternativa d'Esquerres El Prat

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada