diumenge, 5 d’abril del 2015

AMAGANT ELS ERRORS NO S’EDUCA NI ES MILLORA


Des de l’Alternativa d’Esquerres El Prat estem convençudes que els i les treballadores de l’empresa municipal “El Prat comunicació” són excel·lents professionals. Però tenim la impressió que, a l’igual que succeeix en d’altres mitjans de comunicació, des d’algun càrrec més alt que el dels propis periodistes, s’orienta la informació a donar en interès, en aquest cas, de l’actual govern municipal. La revista El Prat n'és un exemple bastant clar en aquest sentit i als darrers números s'evidencia que surten només les informacions que interessa que surtin a l'ajuntament.

- El mes de febrer el titular de portada diu “Més despesa social en el pressupost 2015”. Però la foto de portada a la qual surt un veí treballant al punt solidari és de l’any 2013. És més, aquest veí va deixar fa temps de fer voluntariat al punt solidari, entre d’altres coses, perquè només hi treballava el voluntariat, i no es contractava també a persones aturades del poble per crear llocs de treball i augmentar alhora la capacitat del punt solidari.
- El mes de març diu “Tercer pla anticrisi” 1.100.000 euros per crear treball.” Recentement hem explicat amb dades que aquestes mesures de l’ajuntament ajuden a les empreses i no als treballadors i no garanteixen la creació de llocs de treball en el cas de les contractacions.
- El mes d’abril ens trobem a la revista El Prat els beneficis d’una sèrie de projectes que des de l’Ajuntament s’ha dut a terme en l’àmbit educatiu la majoria dels quals són absolutament habituals a tots els municipis. Però no s’expliquen alguns problemes greus i evidents de l’àmbit educatiu al Prat i encara menys aquells sobre els quals l’Ajuntament en té una responsabilitat directa.
El tancament administratiu de l’escola Pompeu Fabra a final del curs passat va deixar en evidència que hi havia un problema en la gestió educativa a la zona. Però enlloc de reconèixer que no s’havia fet una distribució adequada de l’alumnat ni s’havien assignat els recursos adients, la mesura va assenyalar i afectar l’equip docent al qual se li va suprimir el lloc de treball al centre, fins i tot a aquelles persones que tenien una plaça definitiva. Des de la regidoria d’educació, veient el rebuig a la mesura de bona part de la comunitat educativa, es va dir que havia estat decisió del departament d’ensenyament. Però la pròpia Rigau va explicar que era un acord amb l’Ajuntament del Prat i l’AMPA. Al professorat no se li va preguntar. Tampoc no es va donar cap resposta a les més de 1200 signatures que es van entregar contra el tancament administratiu de l’escola.
A més, no van fer el que sí feia falta al centre: incrementar significativament els recursos humans i reduir el nombre d’alumnes per docent. Amb canviar unes persones per altres, pintar les parets i posar mobiliari nou no s’anava a resoldre un problema que ve de la manca de recursos i d’atenció a les necessitats de l’alumnat. Així, per molt que aquest curs algú vulgui que els i les docents del centre pugin les notes a alguns alumnes, el problema no s’ha resolt, sinó que s’ha agreujat.
Tampoc no s’ha resolt el tema de la molt insuficient oferta de places en les escoles públiques del Prat generat per l’evident manca d’una escola des de ja fa anys. Tot i que aquesta és una competència del departament d’ensenyament, l’Ajuntament també havia d’haver exigit amb més contundència aquest centre, enlloc de fer projectes pilots de la mà del departament encara que sigui en contra de la comunitat educativa dels centres afectats. Així, ens trobem amb 12 “grups bolets” (un grup més dels que pertoca a un curs concret del centre) arreu de la majoria de centres d’infantil i primària del Prat amb les conseqüents problemàtiques d’espai i empitjorament de la ràtio que això genera. I enlloc de crear places noves obrint un centre nou, resulta que estan augmentant el nombre d’alumnes per grup al Jaume Balmes que ha tingut la catalogació de CAEP (centre d’atenció educativa especial), ara anomenat de “màxima complexitat” i, com a tal, ha vingut tenint un promig de 15-16 alumnes per grup. Doncs bé, a l’actual P3 tenen ja matriculats 38 alumnes ens dos grups i la possibilitat de que arribin fins a 25 alumnes per classe, és a dir com un centre ordinari. Això per tornar a tapar els propis errors i la manca d’oferta educativa que hi ha ara per ara al Prat. Com ja no caben més grups bolet, es carreguen les ràtios del centre que per necessitats educatives les tenia més reduïdes, amb el conseqüent deteriorament de l’atenció a l’alumnat que això generarà.
Aquesta política educativa, especialment nefasta pel que fa a la gestió educativa del barri Sant Cosme, ve de molts anys enrere. Ho expliquem de manera més desenvolupada a La política municipal en educació a Sant Cosme. Història de com NO s’ha de fer.

Abril 2015. Alternativa d’Esquerres El Prat

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada